EtnoFM | Zapraszamy w 2017 roku

Jadło
Małopolska jest regionem, w którym wciąż dużą wagę przywiązuje się do tradycji. To tu nadal żywe są zwyczaje ludowe, zachowały się stare odmiany roślin i rasy zwierząt, a żywność wytwarzana jest tradycyjnymi metodami.
Goszcząc w małopolskich gospodarstwach agroturystycznych, nie sposób pominąć smakołyków regionalnej kuchni. Małopolski stół czeka na gości zastawiony wonnymi pysznościami. Tradycyjna gościnność nakazuje, by podać to, co najlepsze. Wiekowe tradycje, sprawdzone receptury oraz przekazywane z pokolenia na pokolenia sposoby uprawy to tajemnica wybornych małopolskich przysmaków. Smakowanie Małopolski najlepiej zacząć na organizowanym rokrocznie Małopolskim Festiwalu Smaku, podczas którego odbywa się plebiscyt i konkurs „Małopolski Smak”, wyłaniający najlepszych producentów i ich produkty. Warto spróbować serów: oscypka, który zachwycił smakoszy w całej Europie, czy słonych bryndzy lub bundza, powstających tylko w polskich górach. W stolicy Małopolski, Krakowie, na stołach goszczą smakowite zupy. Barszcz czerwony i żurek po krakowsku swój kwaskowy smak zawdzięczają kiszonym składnikom i odpowiednio dobranym przyprawom. Zarumieniona skórka obwarzanków i precli, oprószona solą, sezamem lub makiem, to efekt kilkuset lat tradycji, dzięki której wypieki te stały się symbolem Krakowa. Mniej znany jest chleb prądnicki, choć piecze się go co najmniej od XV w. Prawdziwy bochenek prądnicki ma metr długości i waży nawet ponad 10 kg! Inne krakowskie wyroby piekarskie to ciasteczka wyśmienite i bajgle z Kazimierza. Nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że świeży chleb najlepiej smakuje z miodem, gdy skórka i miękkie wnętrze nasiąkną słodyczą, pochodzącą z górskich pasiek. To tam powstają najlepsze miody spadziowe (małopolskie i sądeckie). Do produktów tradycyjnych zalicza się również: sól wielicką, lody z Nowego Targu czy sławny balsam kapucyński. Z Małopolski pochodzi również kiełbasa lisiecka. Wyrabiana w Liszkach i Czernichowie pod Krakowem, przyrządzana jest z najlepszej wieprzowiny i wędzona aromatycznym dymem ze specjalnie dobranego drewna owocowego. Inne przysmaki regionalne to tuszki gęsi zatorskich i jagnięcina z Podhala oraz karp zatorski z okolic Zatora, gdzie już od XII w. hoduje się ryby w licznych stawach Doliny Karpia. Spróbować trzeba też owoców i warzyw, takich jak charsznicka kapusta kwaszona, fasola „Piękny Jaś” z doliny Dunajca, łukowicka śliwka suszona i suska śliwka sechlońska oraz tradycyjne odmiany jabłek: z Raciechowic oraz Łącka. Każdy smakosz zachwyci się jodłownickim kołaczem z serem, chlebem żarnowym z Łomnej i chlebem jurajskim. Kulinarne Wizytówki Małopolski
Zapraszamy do wysłuchania smacznych rozmów z Małopolski!
- - -
→ Praca pszczelarza - Sądecki Bartnik - EtnoMania2013
Praca pszczelarza, opowiada: Sądecki Bartnik podczas festiwalu EtnoMania2013.
→ Krystyna Szeliga - Oscypki, Golki, Korboce - produkcja produktów lokalnych.
Rozmowa z Panią Krystyną Szeliga produkującą Oscypki – produkt lokalny. Rozmawiamy o normach, sposobie produkcji i zbytu takich produktów.
→ Danuta Krzyściak - Kołacz Jodłownicki - Produkt Lokalny - Jodłownik.
Lokalny smakołyk i produkt lokalny – Kołacz Jodłownicki – przepis? Warto posłuchać – sekrety zdradza Danuta Krzyściak wypiekająca Kołacz Jodłownicki.
Właściciel i pomysłodawca EtnoFM: Gorczańska Organizacja Turystyczna
Partnerzy projektu:
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.